Zamknij
13:36, 17.07.2019
W gościnnych progach Koła Gospodyń Wiejskich w Świerzenku odbyła się druga część warsztatów kulinarnych ?Regionalne specjały na naszych stołach? przedstawiających kaszubskie potrawy jako element polskiej kultury Kaszubów. Odbyły się one w ramach projektu Patriotyczne Miastko realizowanego przez Bibliotekę Publiczną w Miastku. Poprowadziła je Anna Balcerzak, znawczyni kuchni regionalnej, autorka książki Potrawy stare i współczesne na każdą okazję. W czasie warsztatów przygotowano m.in. Kaszubskie frytki, Kaszubski bigos oraz Pudding z czekoladą i truskawkami. - Prowadząca warsztaty nie tylko udzielała wskazówek, co należy robić, aby przygotować smakowite dania, ale opowiadała również o kulturze i zwyczajach Kaszubów. Poznawaniu kaszubskich tajników kulinarnych towarzyszył wspaniały śpiew uczestników spotkania. Był to ciekawy przykład na połączenie gotowania i śpiewania. Można pozazdrościć mieszkańcom Świerzenka, iż tak aktywnie i w ciekawy sposób spędzają swój wolny czas. Atmosfera spotkania była po prostu przewspaniała, a degustacja przygotowanych potraw była ukoronowaniem tej uczty dobrego smaku - mówi Ewa Szyca, dyrektor biblioteki. Projekt Patriotyczne Miastko to autorski projekt miasteckiej biblioteki dofinansowany ze środków Narodowego Centrum Kultury w ramach programu Kultura Interwencje 2019.
Jeżeli Twój wizerunek przypadkowo znalazł się na tych fotografiach, a nie wyraziłeś na to zgody, prosimy zgłoś to na adres:

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz