Zamknij
REKLAMA

Odrodzenie małych mleczarni. Najpierw Zielin, teraz Bobolice

10:27, 30.04.2021 | M.W.
Skomentuj
REKLAMA

Warszawska firma Stara Mleczarnia kupiła mleczarnię “Mlekosz” w Bobolicach. Aktualnie nowa nazwa bobolickiej mleczarni to właśnie Stara Mleczarnia. Burmistrz Bobolic Mieczysława Brzoza spotkała się już z przedstawicielem nowego właściciela. 

- Perspektywy wyglądają bardzo dobrze, bo firma utrzymuje produkcję, wprowadza na rynek nowe asortymenty i myśli o zwiększeniu zatrudnienia - mówi burmistrz Brzoza. 

Do sieci Biedronka, a następnie do lokalnych sklepów trafi masło bobolickie, a także sery, śmietana i twaróg. 

Stara Mleczarnia to firma, która na naszym rynku jest od kilku lat. Prowadzi mleczarnię w miejscowości Zielin w gminie Trzebielino. Teraz przyszedł czas na utworzenie mleczarni w Bobolicach, a raczej na kontynuowanie tam produkcji pod nową marką. Zakład mleczarski, należący wcześniej do lokalnej Spółdzielni Mleczarskiej “Mlekosz”, został przejęty przez nowego właściciela latem 2020 roku. 

- Cały czas tam inwestujemy, wymieniając park maszynowy i dokonując remontów. Zakład jest w trybie modernizacji, aby można było uzyskać maksymalną wydajność i jakość produktów - mówi Maciej Szukalski z firmy Stara Mleczarnia. 

Mleczarnia w Bobolicach będzie stawiać na produkcję masła. W miejscowości Zielin produkowany jest przede wszystkim ser. 

- W tych okolicach było produkowane już masło ze śmietanki ukwaszonej. Zmieniliśmy i poprawiliśmy trochę recepturę, dokonując niewielkiej korekty. Najważniejsze jest to, z czego masło jest produkowane, a my wytwarzamy je bez żadnych sztucznych dodatków. Robimy to według tradycyjnej receptury, tak jak robiło się to kiedyś - deklaruje przedstawiciel firmy Stara Mleczarnia.

Wyjaśnia on, że poszczególne mleczarnie sieci Stara Mleczarnia specjalizują się w danym produkcie, ze względu na posiadany park maszynowy. W miejscowości Zielin wytwarzany jest ser dojrzewający, który dostępny jest w sklepach Biedronka jako “Ser Kaszubski”. 

- W przypadku mleczarni w Bobolicach mamy nieco większe możliwości, bo ta mleczarnia jest większa. W Zieliniu, w takich samych warunkach możemy robić ser w postaci wylewanych ziaren lub ser prasowany. Aktualnie wytwarzamy sery dla jednego z naszych klientów w formach, które mają 21 cm średnicy - opowiada Maciej Szukalski. - Oprócz tego w Bobolicach będzie oczywiście możliwość produkowania masła, ale także śmietany, kefirów i jogurtów. 

Ponadto w mleczarni w Bobolicach powstawać mają również twarogi. Należy podkreślić, że Stara Mleczarnia współpracuje z dużymi sieciami handlowymi, między innymi z marketami Biedronka. Masło pod nazwą “Kaszubskie” było już dostępne w Biedronkach. W Bobolicach nadal ma być ono produkowane pod tą właśnie nazwą. 

- Bobolice przez wiele lat należały do regionu Kaszub. Później formalnie region Kaszuby był nieco zawężony, jednak w praktyce i historycznie Bobolice znajdują się na terenie Kaszub - wyjaśnia przedstawiciel Starej Mleczarni. 

Masło do sieci Biedronek wydawane jest teraz w ramach pilotażowej serii. Sieć sprawdza zainteresowanie klientów. Stara Mleczarnia przygotowała też dostawy swojego masła do kolejnej sieci marketów. Masło to będzie co prawda pozbawione nazwy “Kaszubskie”, ale sposób jego wytwarzania będzie identyczny. Z czasem produkty z obu mleczarni mają trafiać również na lokalny rynek, do mniejszych sklepów. 

[ZT]307[/ZT]

HISTORIA MLECZARNI
Na przełomie lat 1897-1898, kiedy na Pomorzu Zachodnim powstawały pierwsze związki spółdzielni mleczarskich, mleczarnia w Bobolicach przerabiała około 3 tysięcy litrów mleka na dobę. Po jej modernizacji w 1929 roku przerób powiększono do 15 tysięcy litrów. Powojenna historia mleczarni rozpoczęła się w 1948 roku, po przejęciu budynku od władz wojskowych. Od 1950 roku do dziś w Bobolicach wytwarzane są wysokiej jakości produkty mleczarskie.
Początki produkcji wytwarzanego do dziś Sera Bałtyckiego (który w 2017 roku został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez MRiRW) sięgają roku 1976. Do dziś zakład mleczarski w Bobolicach wytwarza także śmietanę, kefir, mleko, twaróg i masło. Wszystkie powstają tradycyjnie, wytwarzane rzemieślniczymi metodami. Dotąd produkty z Bobolic były znane ze swojej jakości głównie lokalnie. Teraz, dzięki Starej Mleczarni S.A., trafią do szerszej dystrybucji, podobnie jak sery z Zielina.
Obie mleczarnie, obok długiej tradycji produkcyjnej łączą podobne wartości, przywiązanie do naturalnego przetwórstwa mleka i lokalności. Zwiększanie możliwości produkcyjnych obu zakładów odbywa się w powiązaniu z utrzymaniem bezkompromisowej jakości, nad którą czuwają doświadczone zespoły pracowników (mleczarzy, serowarów). Przetwory mleczarskie są naturalne, zdrowe, wolne od dodatków chemicznych, charakteryzują się prostym składem. W produkcji liczą się tradycyjne receptury i rzemieślnicze metody wytwarzania. Tym produkty Starej Mleczarni S.A. wyróżniają się na sklepowych półkach.
 

ARTYKUŁ ARCHIWALNY - AKTUALNE INFORMACJE w papierowej Gazecie Miasteckiej.

(M.W.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze
REKLAMA
REKLAMA

komentarz (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA
0%