Zamknij

Jak podawać ciasta na deser? Podpowiadamy!

. + 22:53, 23.08.2023 Aktualizacja: 22:53, 23.08.2023
Skomentuj

Słodki deser po obiedzie albo podany do kawy poprawia nastrój samym swoim wyglądem. Można go jednak podać na różne sposoby, w tym na eleganckim spodeczku, obok filiżanki w identyczny wzór. Pyszna wuzetka, ciasto z galaretką, mufinka czy babeczka z owocami będzie pięknie się tak prezentować i jeszcze bardziej kusić do zjedzenia. Sprawdź, co można zrobić, żeby tak wyglądały! Przekonaj się, że jemy również oczami!

Sposoby serwowania ciasta

O ile poczęstowanie smakowitym ciastkiem jednej osoby nie sprawi nikomu problemu, o tyle przy większej liczbie gości może to być kłopotliwe. Lepiej mieć w domu zestaw takich samych spodeczków oraz filiżanek. Jeśli nie chcemy być zaskoczeni brakiem naczyń przy niespodziewanej wizycie, dobrze będzie kupić taki komplet odpowiednio wcześniej. Może być to minimalistyczny komplet złożony z kilku bądź kilkunastu identycznych kubków z podstawkami albo okazały serwis kawowy, który wzbudzi uznanie gości.

Poza naczyniami do picia czy jedzenia pojedynczych kawałków można pomyśleć o paterze na całe ciasto. Zazwyczaj widzimy ją na większych uroczystościach takich jak wesele czy chrzciny. Zakup będzie dobrą inwestycją na przyszłość – prędzej czy później nam się przyda. Na takiej paterze można sprawnie pokroić ciasto na mniejsze kawałki, a potem podać zaproszonym. W zależności od rodzaju wypieku gospodarz czy gospodyni podzieli je na trójkąty, prostokąty albo grubsze plastry.

Jak podać gościom deser?

Oprócz spodeczków czy talerzyków do serwowania ciasta nie możemy zapominać o sztućcach. Tutaj również warto byłoby wcześniej zamówić odpowiednie zestawy. Inna opcja to sztućce pojedyncze, czyli komplety złożone np. tylko z łyżeczek, noży albo widelczyków. Będą elegancko wyglądać na stole. Co istotne, pozwolą nam uniknąć gorączkowego przeszukiwania szuflad przed podaniem deseru, bo będą pod ręką w odpowiedniej liczbie – pasujące do reszty serwisu. Chyba każdy z nas spotkał się choć raz z sytuacją, w której goście jedli z różnych talerzyków, bo gospodarzom zabrakło dla wszystkich takich samych naczyń oraz sztućców.

Zależnie od osobistych preferencji właścicieli, takie komplety mogą być bogato dekorowane albo proste, bez wzorów czy kolorów innych niż biały. Mogą być uniwersalne albo pasować do konkretnego stylu (np. wystroju salonu). Najważniejsze, aby były dobrej jakości i pozbawione uszkodzeń typu ryski, uszczerbienia etc. Znaczenie ma także sposób krojenia oraz czego do tego używamy. Przykładowo, ciasto z kremem wymaga schłodzenia, z kolei nóż powinien być gorący (można go wymoczyć we wrzątku). Dzięki temu będzie się kroiło bez problemu i nie przyklejało do ostrza.

Wybierz ładny serwis kawowy!

W kawiarniach czy restauracjach kelner podaje klientom słodkie przekąski na ładnych talerzykach. Dlaczego nie mogłoby być tak w domu, gdy zapraszasz do siebie przyjaciółkę albo grupkę znajomych? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby w Twojej kuchni znalazł się komplet filiżanek ze spodeczkami czy eleganckich sztućców. W wielu sklepach wyszukasz model, który przypadnie Ci do gustu. Przejrzyj katalog sklepu radochygospochy.pl, w którym na chętnych czekają gustowne serwisy kawowe.

(artykuł sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%