Zamknij

Rybna INWESTYCJA Rafała Sztobnickiego. Sklep i smażalnia [WIDEO]

22:41, 11.11.2022 M.W. Aktualizacja: 22:07, 12.11.2022
Skomentuj Jeszcze w tym roku, w tym miejscu, Rafał Sztobnicki uruchamia punkt sprzedaży rodzinnej przetwórni ryb “Chata Rybaka” Jeszcze w tym roku, w tym miejscu, Rafał Sztobnicki uruchamia punkt sprzedaży rodzinnej przetwórni ryb “Chata Rybaka”

Tego w gminie Miastko jeszcze nie było! Przy drodze krajowej nr 20 w Przęsinie powstanie pierwsza w naszej gminie smażalnia ryb. Będzie też sklep z pysznymi przetworami firmy “Chata Rybaka”, którą prowadzą Rafał Sztobnicki i jego małżonka. Ten pierwszy to ceniony ichtiolog i miłośnik ryb, od lat hodowca suma afrykańskiego. Sklep z pysznymi przetworami będzie otwarty już w listopadzie, a na początku przyszłego roku ma ruszyć smażalnia. 

- Uruchamiamy małą, rodziną przetwórnię w oparciu o lokalną sprzedaż. Najpierw będzie punkt z naszymi przetworami, a następnie pierwsza z prawdziwego zdarzenia smażalnia - mówi Rafał Sztobnicki.

Punkt sprzedaży z rybnymi przetworami oraz smażalnia będą zlokalizowane po prawej stronie, przy drodze krajowej nr 20, za gospodarstwem agroturystycznym “Agro-Szczupak”. Rozpoczęła się już budowa. 

- Zauważyliśmy, że jest nisza, jeśli chodzi o lokalne wyroby z ryb. Żeby zjeść dobrą rybę, trzeba daleko jechać. My chcemy to zmienić - mówi Sztobnicki.

Zaznacza on, że w tej smażalni nie będzie można zjeść popularnego dorsza czy śledzia. Będzie w niej to, co można złowić w okolicznych jeziorach, a oprócz tego sum afrykański.

[WIDEO]92[/WIDEO]

[ZT]8485[/ZT]

Przyznaje on, że pomysł uruchomienia własnej przetwórni i smażalni związany jest z sytuacją rynkową. Dziś koszt wyprodukowania 1 kg suma afrykańskiego to 12,50 zł. Natomiast odbiorcy nie chcą zapłacić więcej niż 12,30 zł. W związku z tym, do każdej tony wyprodukowanego suma Sztobnicki musi dokładać 200 zł. 

- Po 20 latach działalności nie mam szans, żeby z tego żyć. Nie mogę dokładać do interesu, więc postanowiłem uruchomić przetwórnię i następnie smażalnię - tłumaczy ichtiolog z Przęsina. 

Do uruchomienia lokalnej przetwórni i smażalni popchnęły go pozytywne opinie, jakie słyszy od ludzi. Uczestnicy dożynek gminnych we wrześniu zachwalali jego wyroby. Przetworami rodziny Sztobnickich zachwycał się m.in. burmistrz Witold Zajst. 

- Po raz pierwszy coś tak pysznego jadłem. Aż nogi się uginały - uśmiecha się Zajst. 

Podobnych pochwał dla produktów Rafała Sztobnickiego jest więcej. On sam zauważa, że przy drodze krajowej nr 20 restauracje z rybami zaczynają się dopiero za Kościerzyną, w kierunku Gdańska. Ta nisza zostanie teraz zagospodarowana. 

- Oprócz smażalni i punktu sprzedaży naszych produktów, będzie też sztuczna rzeka. Wędkarze będą mogli przyjechać o każdej porze roku. Jeśli ktoś będzie miał ochotę na ryby, będzie mógł szybko złowić rybę w łowisku i zabrać ją do domu - zapowiada.

Stawia przede wszystkim na lokalne gatunki ryb, takie jak węgorz, sandacz, szczupak czy leszcz albo popularna płoć. Ci, którzy jedli, wiedzą, że Sztobnicki potrafi zrobić z tych gatunków przepyszne potrawy. Jedna z nich to autorski pomysł, jedyny na świecie, o nazwie flaki z suma. To właśnie tą potrawą zachwycali się uczestnicy dożynek gminy Miastko. 

- Przepis jest genialny, zaczerpnięty trochę z kultury dalekowschodniej, ale zmodyfikowany przez nas. Wyszła z tego fantastyczna potrawa - zachwala Sztobnicki. 

ARTYKUŁ ARCHIWALNY - AKTUALNE INFORMACJE w papierowej Gazecie Miasteckiej

Możesz też kupić e-wydanie. KLIKNIJ przycisk SUBSKRYBUJ na stronie głównej FB i otrzymuj e-mailem Gazetę Miastecką w wersji PDF!

(M.W.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(11)

Zorro Zorro

4 0

Powodzenia, na pewno skorzystam z rodziną. Trzeba wspierać lokalną inicjatywę, a o dobra rybę ciężko. 13:28, 12.11.2022

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

reo

StaśStaś

3 0

Świetny pomysł. Trzymam kciuki ? 15:06, 12.11.2022

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

GośćGość

8 5

Gościu wyskoczy z ceną i zaraz go rynek zweryfikuje.
22:06, 12.11.2022

Odpowiedzi:1
Odpowiedz

RybomaniaRybomania

3 2

Odezwał się znawca ? 13:02, 13.11.2022


DoraDora

5 0

Przyjadę z rodzicami. Wszyscy uwielbiamy ryby. Trzeba nagłaśniać takie inicjatywy. Jeśli będzie dobra ryba, to się przyjmie i nastąpi pozytywna weryfikacja. ? 12:50, 13.11.2022

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

smakoszsmakosz

3 1

Ja tam bym odrazu po Gesslerową dzwonił? 08:17, 15.11.2022

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

sum europejskisum europejski

3 2

Przecież ten sum afrykański to iście rodzimy gatunek, w Afryce dobrze się żywi bo ciepło jest itd. u hodowcy pływa w "...." bo to one są najcieplejsze SMACZNEGO a jak ktoś nie wierzy niech odwiedzi hodowlę. Maki włóż:-) 22:02, 15.11.2022

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

pstrągpstrąg

4 1

Lubię pstrągi smażone i wędzone, a tu bęc nie będzie?? i co pan gadasz, że rybkę to dopiero daleko daleko skoro staw w byłej "Marysieńce" jest tak blisko. I naprawdę podają bardzo dobrze przyrządzoną rybkę? chyba pan w tym szałasie z płyty plisniowej nie pokonkurujesz. 08:44, 16.11.2022

Odpowiedzi:2
Odpowiedz

AlaAla

2 2

Biedne Polactwo, aby dołożyć swoją cegiełkę dziegdziu...Czy ktoś pokonkuruje, czy nie, czas pokaże a zniechęcające komentarze są przykre. 16:58, 16.11.2022


jakie to polskiejakie to polskie

0 1

Żal dupę ściska cebulaka :) 09:00, 24.11.2022


PiotrPiotr

1 1

Płyta pilśniowa 11:37, 19.11.2022

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

0%