Zamknij

Dodaj komentarz

Rybna INWESTYCJA Rafała Sztobnickiego. Sklep i smażalnia [WIDEO]

M.W. 22:41, 11.11.2022 Aktualizacja: 21:24, 25.10.2025
11 Jeszcze w tym roku, w tym miejscu, Rafał Sztobnicki uruchamia punkt sprzedaży rodzinnej przetwórni ryb “Chata Rybaka” Jeszcze w tym roku, w tym miejscu, Rafał Sztobnicki uruchamia punkt sprzedaży rodzinnej przetwórni ryb “Chata Rybaka”

Tego w gminie Miastko jeszcze nie było! Przy drodze krajowej nr 20 w Przęsinie powstanie pierwsza w naszej gminie smażalnia ryb. Będzie też sklep z pysznymi przetworami firmy “Chata Rybaka”, którą prowadzą Rafał Sztobnicki i jego małżonka. Ten pierwszy to ceniony ichtiolog i miłośnik ryb, od lat hodowca suma afrykańskiego. Sklep z pysznymi przetworami będzie otwarty już w listopadzie, a na początku przyszłego roku ma ruszyć smażalnia. 

- Uruchamiamy małą, rodziną przetwórnię w oparciu o lokalną sprzedaż. Najpierw będzie punkt z naszymi przetworami, a następnie pierwsza z prawdziwego zdarzenia smażalnia - mówi Rafał Sztobnicki.

Punkt sprzedaży z rybnymi przetworami oraz smażalnia będą zlokalizowane po prawej stronie, przy drodze krajowej nr 20, za gospodarstwem agroturystycznym “Agro-Szczupak”. Rozpoczęła się już budowa. 

- Zauważyliśmy, że jest nisza, jeśli chodzi o lokalne wyroby z ryb. Żeby zjeść dobrą rybę, trzeba daleko jechać. My chcemy to zmienić - mówi Sztobnicki.

Zaznacza on, że w tej smażalni nie będzie można zjeść popularnego dorsza czy śledzia. Będzie w niej to, co można złowić w okolicznych jeziorach, a oprócz tego sum afrykański.

[WIDEO]92[/WIDEO]

[ZT]8485[/ZT]

Przyznaje on, że pomysł uruchomienia własnej przetwórni i smażalni związany jest z sytuacją rynkową. Dziś koszt wyprodukowania 1 kg suma afrykańskiego to 12,50 zł. Natomiast odbiorcy nie chcą zapłacić więcej niż 12,30 zł. W związku z tym, do każdej tony wyprodukowanego suma Sztobnicki musi dokładać 200 zł. 

- Po 20 latach działalności nie mam szans, żeby z tego żyć. Nie mogę dokładać do interesu, więc postanowiłem uruchomić przetwórnię i następnie smażalnię - tłumaczy ichtiolog z Przęsina. 

Do uruchomienia lokalnej przetwórni i smażalni popchnęły go pozytywne opinie, jakie słyszy od ludzi. Uczestnicy dożynek gminnych we wrześniu zachwalali jego wyroby. Przetworami rodziny Sztobnickich zachwycał się m.in. burmistrz Witold Zajst. 

- Po raz pierwszy coś tak pysznego jadłem. Aż nogi się uginały - uśmiecha się Zajst. 

Podobnych pochwał dla produktów Rafała Sztobnickiego jest więcej. On sam zauważa, że przy drodze krajowej nr 20 restauracje z rybami zaczynają się dopiero za Kościerzyną, w kierunku Gdańska. Ta nisza zostanie teraz zagospodarowana. 

- Oprócz smażalni i punktu sprzedaży naszych produktów, będzie też sztuczna rzeka. Wędkarze będą mogli przyjechać o każdej porze roku. Jeśli ktoś będzie miał ochotę na ryby, będzie mógł szybko złowić rybę w łowisku i zabrać ją do domu - zapowiada.

Stawia przede wszystkim na lokalne gatunki ryb, takie jak węgorz, sandacz, szczupak czy leszcz albo popularna płoć. Ci, którzy jedli, wiedzą, że Sztobnicki potrafi zrobić z tych gatunków przepyszne potrawy. Jedna z nich to autorski pomysł, jedyny na świecie, o nazwie flaki z suma. To właśnie tą potrawą zachwycali się uczestnicy dożynek gminy Miastko. 

- Przepis jest genialny, zaczerpnięty trochę z kultury dalekowschodniej, ale zmodyfikowany przez nas. Wyszła z tego fantastyczna potrawa - zachwala Sztobnicki. 

ARTYKUŁ ARCHIWALNY - AKTUALNE INFORMACJE w papierowej Gazecie Miasteckiej

Możesz też kupić e-wydanie. KLIKNIJ przycisk SUBSKRYBUJ na stronie głównej FB i otrzymuj e-mailem Gazetę Miastecką w wersji PDF!

(M.W.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarze (11)

Zorro Zorro

4 0

Powodzenia, na pewno skorzystam z rodziną. Trzeba wspierać lokalną inicjatywę, a o dobra rybę ciężko.

13:28, 12.11.2022
Wyświetl odpowiedzi:0
Odpowiedz

StaśStaś

3 0

Świetny pomysł. Trzymam kciuki ?

15:06, 12.11.2022
Wyświetl odpowiedzi:0
Odpowiedz

GośćGość

8 5

Gościu wyskoczy z ceną i zaraz go rynek zweryfikuje.

22:06, 12.11.2022
Wyświetl odpowiedzi:1
Odpowiedz

RybomaniaRybomania

3 2

Odezwał się znawca ?

13:02, 13.11.2022

DoraDora

5 0

Przyjadę z rodzicami. Wszyscy uwielbiamy ryby. Trzeba nagłaśniać takie inicjatywy. Jeśli będzie dobra ryba, to się przyjmie i nastąpi pozytywna weryfikacja. ?

12:50, 13.11.2022
Wyświetl odpowiedzi:0
Odpowiedz

smakoszsmakosz

3 1

Ja tam bym odrazu po Gesslerową dzwonił?

08:17, 15.11.2022
Wyświetl odpowiedzi:0
Odpowiedz

sum europejskisum europejski

3 2

Przecież ten sum afrykański to iście rodzimy gatunek, w Afryce dobrze się żywi bo ciepło jest itd. u hodowcy pływa w "...." bo to one są najcieplejsze SMACZNEGO a jak ktoś nie wierzy niech odwiedzi hodowlę. Maki włóż:-)

22:02, 15.11.2022
Wyświetl odpowiedzi:0
Odpowiedz

pstrągpstrąg

4 1

Lubię pstrągi smażone i wędzone, a tu bęc nie będzie?? i co pan gadasz, że rybkę to dopiero daleko daleko skoro staw w byłej "Marysieńce" jest tak blisko. I naprawdę podają bardzo dobrze przyrządzoną rybkę? chyba pan w tym szałasie z płyty plisniowej nie pokonkurujesz.

08:44, 16.11.2022
Wyświetl odpowiedzi:2
Odpowiedz

AlaAla

2 2

Biedne Polactwo, aby dołożyć swoją cegiełkę dziegdziu...Czy ktoś pokonkuruje, czy nie, czas pokaże a zniechęcające komentarze są przykre.

16:58, 16.11.2022

jakie to polskiejakie to polskie

0 1

Żal dupę ściska cebulaka :)

09:00, 24.11.2022

PiotrPiotr

1 1

Płyta pilśniowa

11:37, 19.11.2022
Wyświetl odpowiedzi:0
Odpowiedz

OSTATNIE KOMENTARZE

ZGRZYT w szpitalu. Potocki ZREZYGNOWAŁ

Potwierdził się świetny wynik finansowy bytowskiego szpitala. Placówka po raz pierwszy od lat wypracowała zysk 3,46 mln zł. Łączne przychody to ponad 66 mln zł. Jednocześnie koszty wzrosły o 4 mln zł. Nie przeszkodziło to w osiągnięcie wysokiego zysku.

Gość

23:46, 2025-11-05

WYCIECZKA uczniów z Miastka. Zwiedzali DRUTEX

Trzeba tych ludzi uczyć przedsiębiorczości odwagi i niech zostają w Miastku a nie Bytowie.

Xxx

16:19, 2025-11-05

ZGRZYT w szpitalu. Potocki ZREZYGNOWAŁ

Ludzie zrozumcie wreszcie że szpital to nie bankomat. Wynagrodzenie jest zależne od wykonanych procedur medycznych ( leczenie pacjentów) za które NFZ przelewa środki na konto szpitala. Mamy tutaj dwie przyczyny że brakuje na wypłaty: w szpitalu zbyt mało chorych za leczenie których płaci NFZ, wynagrodzenia są zbyt wysokie w stosunku do wykonywanej pracy(leczenia). Szpital się utrzyma jeśli normalnie funkcjonuje a tu co chwila oddział czasowo zamknięty... to i nie zarabia bo nie przyjmuje chorych. Na chłopski rozum otwórz sobie restaurację z super kucharzami, mnóstwem kelnerów, super menu, płacisz wszystkim wysokie pensje a nie masz klientów w restauracji to jak długo się utrzymasz na rynku? Kto ci dołoży jeśli masz straty? Bankructwo gwarantowane

Gość

14:25, 2025-11-05

Miastko stawia na ENERGIĘ przyszłości!

Ale zarąbiście. Dobrze, że jesteśmy w Unii Europejskiej. Nie którzy mówią, że wolny rynek, niezależność i ExitPol itp. Proszę Państwa, jedyna inwestycja większa w Miastku od lat jest z KPO. Proszę zastanówcie się dwa razy jak zobaczycie, że ktoś negatywnie mówi o Unii, czy na pewno ma rację. Kto wam każę jeść robaki? Kto chce zabrać wam wolność? DLACZEGO są nakrętki przymocowane na butelkach? To jest mój apel, aby walczyć dezinformacją.

Nie polityczny ziome

13:51, 2025-11-05

0%