W obecnych czasach warto skupić się na własnym zdrowiu i budowaniu odporności. Warto jednak robić to w naturalny sposób. Idealnym sposobem jest miód. Jak go odpowiednio stosować by nie stracił właściwości?
Często łapiesz infekcje, szybko się męczysz, źle sypiasz? W czasie pandemii koronawirusa SARS-CoV-2 sporo mówi się o odporności organizmu i o tym, jak ją wspierać. Możesz ją wzmocnić wprowadzając w życie kilka prostych rad.
Budowanie odporności to proces długi i skomplikowany. Z dnia na dzień nie jesteśmy w stanie jej wzmocnić. Tylko długofalowa praca przyniesie efekty.
Układ odpornościowy możemy pobudzić przez odpowiednie, codzienne, zachowanie. Zdrowy styl życia, czyli zbilansowana dieta, jedzenie warzyw i owoców, spożywanie minimum 2 litrów wody dziennie, a także regularna aktywność fizyczna i odpowiedni wypoczynek to pierwszy krok.
Co warto dołączyć do codziennych nawyków, a sprawi, że budowanie odporności będzie efektywniejsze? Jedzenie miodu.

Miód to naturalny środek na odporność. Znakomicie stymuluje układ immunologiczny, przez co wspiera organizm w walce z bakteriami i wirusami. To źródło przeciwutleniaczy. Niezwykle istotnych składników, które pomagają blokować wolne rodniki w organizmie i chronić nasze komórki. W ten sposób zapobiega wielu chorobom.
Dla wzmocnienia odporności miód najlepiej przyjmować na czczo np. w postaci napoju. Warto jednak by napój był ciepły (nie może być gorący). Należy bowiem pamiętać, że wysoka temperatura dezaktywuje składniki biologicznie czynne, a to są kluczowe dla odporności.

Wysoką aktywność antybiotyczną wykazuje miód lipowy. Dlatego też poleca się go pomocniczo przy leczeniu zapalenia oskrzeli, grypy i wszelkiego rodzaju przeziębień.
Doskonale wspiera proces leczenia ze względu na swoje działanie napotne, a także wykrztuśne i przeciwgorączkowe. Miód lipowy możemy spożywać po rozpuszczeniu w herbacie lub mleku.
Prawdziwą bombą witaminową będzie także woda z cytryną i miodem. Taka mieszanka odtruwa organizm oraz wspomaga odchudzanie.
Miód nie tylko wzmocni układ odpornościowy, ale również doda energii i obniży ryzyko wielu chorób.
Miód ma również szerokie zastosowanie w kuchni. Może doskonale pełnić rolę zamiennika niezbyt zdrowego białego cukru, bo jest pełnowartościowym, całkowicie naturalnym środkiem słodzącym. Wzbogaca smak sałatek, ciast i deserów. Miodem warto zastąpić bogate w cukry czekoladowe słodycze.
Pamiętajmy każdego dnia o miodzie. Dzięki temu, będziemy cieszyć się dobrze funkcjonującym układem odpornościowym, a to z kolei wpłynie na nasze zdrowie i nie będziemy podatni na infekcje wirusowe.
Dentysta z Miastka SKAZANY! Uniknie więzienia?
Dostał taką karę bo stać go aby ponieść takie milionowe koszty. Biedak nie mógłby takiej kary dostać, bo nie miałby skąd wziąć milionów a pieniądze, które wcześniej ukradł zazwyczaj już byłyby wydane a własnych środków brak. Stąd trudno porównywać wymiar kary dla bogatego i biednego. Oddawać miliony to też nie jest łatwa kara.Taki life
.....
12:29, 2025-12-19
PISARZ w Łodzierzy. Spotkanie z Konradem Remelskim
Na co idą nasze pieniądze? Na prywatną promocję... Wizyta Remelskiego w ZSP w Łodzierzy odbyła się w ramach realizacji Priorytetu 3 „Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa 2.0”.
Gość
18:55, 2025-12-18
Złodziejska AFERA w firmie Wirax. Kradli metal
A co ukradli pszyczepy do traktora?
Jacek
16:43, 2025-12-18
Dwie inwestycje: turystyka i rehabilitacja w Miłocicach
Kopalnie odkrywkowe np. Kruszywa słyną z tego że skutecznie wysuszają jeziora w okolicy. Szkoda- ładne mieliśmy jezioro
Miastowy
16:27, 2025-12-18