Zamknij

Opakowania jednorazowe vs wielokrotnego użytku – jakie są plusy i minusy?

. + 22:50, 26.05.2023 Aktualizacja: 23:09, 30.05.2023
Skomentuj

Na rynku można znaleźć dwa rodzaje opakowań plastikowych do żywności: jednorazowe i wielorazowe. W czasach, gdy tak dużo mówi się o gospodarce obiegu zamkniętego i potrzebie recyklingu odpadów, często padają pytania o to, czy pierwsze można zastąpić drugimi. Czy to możliwe i przede wszystkim – dobre z punktu widzenia ekologii? Sprawdzamy, jakie są wady i zalety obu rozwiązań.

Opakowania jednorazowe

Zalety:

Opakowania jednorazowe są wygodne dla użytkowników, ponieważ nie wymagają przechowywania. Po zużyciu produktu nie trzeba ich myć, wystarczy wrzucić je do odpowiedniego pojemnika na odpady (dzięki temu trafią do sortowni i zostaną poddane recyklingowi – tworzywa sztuczne doskonale nadają się do przetworzenia, wiele z nich może być przetwarzanych wielokrotnie).

Pojemniki jednorazowe są także higieniczne – zgrzewane lub szczelnie zamykane za pomocą pokrywy. Dzięki temu zapewniają żywności wysoką ochronę przed działaniem czynników zewnętrznych i zanieczyszczeniem mikrobiologicznym.

Opakowania jednorazowe są stosunkowo tanie. Producent pojemników plastikowych jednorazowego użytku korzysta z nowoczesnych technologii, takich jak formowanie wtryskowe lub termoformowanie, które pozwalają znacznie ograniczyć koszt produkcji pojedynczego opakowania.

Wady:

Do produkcji opakowań do żywności, ze względów higienicznych, wykorzystuje się surowce pierwotne, co prowadzi do generowania dużej ilości odpadów. W związku z tym opakowania jednorazowe mogą stać się balastem dla środowiska naturalnego, jeśli nie zostaną właściwie posegregowane i przetworzone.

Opakowania wielokrotnego użytku

Zalety:

Opakowania, które można wykorzystać wielokrotnie, pozwalają zredukować ilość odpadów, a tym samym przyczynić się do mniejszego zanieczyszczenia środowiska naturalnego.

Wady:

Do stworzenia opakowań wielorazowych trzeba wykorzystać więcej surowców, ponieważ pojemniki wykorzystywane po wielokroć muszą być trwalsze i bardziej odporne na działanie czynników zewnętrznych niż jednorazówki, które po zużyciu trafiają do kosza na odpady.

Opakowania wielokrotnego użytku po każdym użyciu należy dokładnie umyć, aby zachować wysoki poziom higieny. A to oznacza wyższe zużycie wody, energii i innych zasobów, co przekłada się na wyższą emisję gazów cieplarnianych. Konieczność czyszczenia opakowań jest również mało praktyczna z perspektywy użytkownika.

Opakowania wielokrotnego użytku wymagają także zagospodarowania dodatkowego miejsca do ich przechowywania, co może być uciążliwe dla konsumenta.

Ze względu na swoje właściwości opakowania wielorazowe mają także wyższą cenę.

Jakie opakowania są lepsze – jednorazowe czy wielorazowe? Podsumowanie

Trudno jednoznacznie opowiedzieć się po którejś ze stron, ponieważ zarówno opakowania jednorazowego, jak i wielokrotnego użytku mają swoje plusy i minusy. W przypadku żywności łatwo psującej się czy dań cateringowych lepiej sprawdzą się opakowania plastikowe jednorazowe. Za ich używaniem przemawiają względy higieniczne oraz praktyczne.

Z kolei do przechowywania żywności sypkiej, np. kasz, mąk czy płatków, lepiej sprawdzą się pojemniki wielokrotnego użytku. Wybór konkretnego rozwiązania jest kwestią indywidualną. Przykładowe rozwiązania można znaleźć na stronie https://stark.pl/opakowania-spozywcze/

(artykuł sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%