Biały tort to elegancka propozycja na rozmaite okazje – urodziny, rocznice, a nawet komunie czy chrzciny. Słodkość białej czekolady równoważą kwaśne owoce, a całość jest niezwykle lekka i delikatna. Jeśli chcesz zachwycić gości wyjątkowo pysznym i pięknie wyglądającym tortem – ten przepis sprawdzi się idealnie!
Składniki na biszkopt:
Składniki na mus z białej czekolady:
Dodatkowo:
Oddziel żółtka od białek. Mąkę pszenną przesiej z mąką ziemniaczaną i wymieszaj. Piekarnik nagrzej do 170°C.
Ubijaj białka przez około 2 minuty aż będą dobrze spienione, następnie stopniowo dodawaj po łyżce cukru, cały czas ubijając (około 5 - 6 minut) na sztywną pianę. Następnie, wciąż ubijając, dodawaj po jednym żółtku. Następnie dodaj przesiane mąki (partiami) za każdym razem krótko miksując na najmniejszych obrotach miksera lub mieszając delikatnie łyżką. Ważne jest, by nie zniszczyć ubitej piany.
Dno okrągłej tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie smaruj. Ciasto przełóż do formy, wyrównaj powierzchnię i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 35 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu, od razu wyjmij tortownicę z piekarnika do ostudzenia. Biszkopt możesz także upiec wcześniej – przechowuj go wówczas w tortownicy, pod przykryciem ze ściereczki.
Żelatynę wsyp do garnuszka, wlej 2 łyżki wody i wymieszaj. Odstaw na około 15 minut. Czekoladę połam na kostki i roztop w kąpieli wodnej. 400 ml śmietanki zagotuj w rondelku i odstaw z ognia. Resztę śmietanki, którą będziesz ubijać, wlej do miski i wstaw do zamrażarki do szybkiego schłodzenia. Namoczoną żelatynę podgrzewaj na minimalnym ogniu aż całkowicie się rozpuści, nie dopuszczając do zagotowania. Dodaj ją do zagotowanej śmietanki, najpierw ją hartując, czyli dodając po łyżce śmietanki do żelatyny, za każdym razem mieszając. Wystarczy dodać około 4 łyżek, a następnie taką "zaprawioną" żelatynę dodać do pozostałej śmietanki. Następnie dodaj roztopioną czekoladę, wlewając ją bezpośrednio do śmietanki i wymieszaj na gładką masę. Dokładnie ostudź od czasu do czasu mieszając, a na koniec wstaw do lodówki, by masa się schłodziła.
Pozostałą zimną śmietankę (350 ml) ubij na sztywną pianę, dodaj do ostudzonej masy i delikatnie wymieszaj. Gotowy mus podziel na 2 części, z każdej odejmując po 2 łyżki na boki tortu.
Biszkopt przekrój na 3 blaty. Ułóż pierwszy dolny blat na paterze, nasącz, wyłóż jedną warstwę owoców i przykryj porcją musu. Połóż drugi blat biszkoptu i ponownie nasącz, wyłóż owoce i mus. Przykryj ostatnim, trzecim krążkiem, nasącz go, a boki posmaruj resztą musu.
Wierzch tortu posyp cukrem pudrem i cynamonem, a boki obsyp wiórkami kokosowymi. Udekoruj malinami i listkami mięty.
Jeśli wolisz tort słodszy i bez owoców, sprawdź przepis na Biały Tort Królewski. Jest równie pyszny!
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz