Stosowanie olejów w gastronomii to duża część branży. W Wielkiej Brytanii oleje stanowią ponad połowę wszystkich odpadów spożywczych. Rząd zaczął wprowadzać systemy recyklingu tych olejów, a także współpracuje z dostawcami, aby zmniejszyć ilość, która trafia na wysypiska.
Rola recyklingu staje się coraz ważniejsza, ponieważ pomaga zmniejszyć ilość odpadów, które trafiają na wysypiska, a także pomaga chronić ekologię.
W firmie TRAFIN OIL od 2009 roku, razem z Tobą chronimy środowisko. Obecnie jesteśmy najszybciej rozwijającą się firmą w swojej branży na rynku polskim. Przeczytaj więcej o nas.
Branża gastronomiczna jest jednym z najbardziej znaczących udziałowców w produkcji oleju odpadowego w Europie, odpowiadając za około 10% całkowitej produkcji oleju.
Unia Europejska ustanowiła system zbierania i recyklingu zużytego oleju spożywczego z restauracji i firm cateringowych. Zebrane oleje są następnie wykorzystywane do produkcji nowych olejów, które są wykorzystywane w produkcji żywności.
Podaż olejów gastronomicznych jest ograniczona, a wysiłki związane z recyklingiem nie wystarczają do zaspokojenia popytu. Dlatego powinniśmy skupić się na znalezieniu sposobów na zmniejszenie zużycia oleju w gastronomii.
Rola recyklingu: Rolą recyklingu w gastronomii jest zmniejszenie ilości zużytego oleju z pierwszego tłoczenia, a także pomoc w ratowaniu planety.
Stosowanie olejów w gastronomii nie jest nowością, ale sposób ich wykorzystania i recyklingu znacznie się zmienił w ciągu ostatnich kilku lat.
W przeszłości oleje były używane głównie jako oleje spożywcze. Ale teraz są również używane do wyrobu produktów piekarniczych, takich jak ciasta i pączki.
Zapotrzebowanie na ropę wzrasta ze względu na jej wykorzystanie w produkcji żywności, co doprowadziło do wzrostu zużycia ropy. Doprowadziło to również do wzrostu recyklingu oleju, co można osiągnąć za pomocą maszyn, które oddzielają olej od odpadów spożywczych, takich jak tłuszcz i tłuszcz.
Wykorzystanie oleju w gastronomii drastycznie wzrosło w ciągu ostatnich kilku dekad i oczekuje się, że trend ten będzie się utrzymywał.
Podaż olejów uzależniona jest od zapotrzebowania na nie. Oleje gastronomiczne zazwyczaj nie są poddawane recyklingowi, ponieważ są wykorzystywane w krótkim czasie, a następnie usuwane.
Oleje gastronomiczne są stosowane w wielu różnych produktach spożywczych i potrawach, od smażenia po pieczenie. Można je również znaleźć w wielu innych artykułach gospodarstwa domowego, takich jak margaryna i majonez.
Zapotrzebowanie na te oleje rośnie wraz z rosnącą popularnością programów kulinarnych i znanych szefów kuchni. Jednocześnie ich podaż maleje, ponieważ nie ma wystarczającej liczby zakładów recyklingu, aby zająć się ich odpadami.
Dostawa olejów gastronomicznych - sprawdź naszą ofertę.
Aby rozwiązać ten problem, musimy znaleźć sposoby na stworzenie większej liczby centrów recyklingu, które będą w stanie efektywnie przetwarzać odpady olejowe.
ZKS Miastko z sukcesami w Kartuzach
BRAWO SUKCES ZA SUKCESEM TAK DALEJ TRZYMAĆ TRENERZE I ZAWODNICY👍👍
ZYGMUNT S.
22:10, 2025-09-14
Święto Plonów w Pszczółkach [ZAPOWIEDŹ]
Kogo to ? Chłopie przestań wstawiać artykuły nie dotyczące Miastka tego nikt nie czyta nikogo to nie interesuje !
Adam
23:38, 2025-09-13
W sobotę ORLEN Lang Team Race w Bytowie!
Co nas interesuje kaszubska impreza w Bytowie
Edek
21:30, 2025-09-12
Radny Brodziński proponuje ZABRAĆ karetkę z Trzebielina
Niech wraca ale nie kosztem Trzebielina. Niech to będzie dodatkowa karetka w systemie. W Miastku może być i 10 karetek na dyżurze ale kto za to zapłaci? W Miastku może być wszystko: klinika, tramwaje, komunikacja miejska, metro, basen, port lotniczy, nowoczesny dworzec z koleją dużej prędkości, elektrownia atomowa, wiatraki, farmy fotowoltaiczne, uczelnie wyższe politechnika, uniwersytet itd. Tylko trzeba zadać proste pytanie co samorząd zrobił aby tu była normalna praca i młodzi nie uciekali poza granice gminy. Tu żyją w większości seniorzy. Miasto skazane na wymarcie. W mieście zamieszkuje może ok 6 tys osób. Reszta tylko ma tu meldunek i już nie wróci. Prawdziwe dane o liczbie mieszkańców w deklaracjach śmieciowych i do nich proszę doliczyć 500 osób.
Gość
23:33, 2025-09-11